Benvinguda

Benvinguts/des al meu bloc.
Sóc tianenc des dels 2 anys, amb anades i vingudes per motius de feina i personals, des del
nou segle que visc de forma definitiva al 'meu' poble.
Ara, arribada la cinquantena, he resolt comprometre'm políticament amb la independència del meu país: primer a la consulta Tiana Decideix, el desembre de 2009, i després de la creació de Solidaritat Catalana per la Independència, adherint-me i formant part del nucli del nou espai polític, especialment a nivell local i comarcal.
A partir de les eleccions municipals de 22 de maig de 2011, on la llista de Solidaritat per la Independència es va quedar a les portes d'aconseguir representació a l'Ajuntament de Tiana, vaig crear aquest bloc per anar expressant el meu parer sobre les coses que van passant al meu poble, i també sobre coses més globals de pensament social i polític, per dialogar amb tots aquells que hi vulgueu aportar coses.
Ara, abandonada la meva militància política de partit des de principis de 2013, la meva feina, com la de milers de catalans de la societat civil, es centra en entitats com el Fòrum Tiana Decideix, que alhora és la territorial tianenca de l'ANC. Aquest moviment ve de baix, i des de baix l'hem d'empènyer.

dimecres, 28 de maig del 2014

Les famílies aporten el 90% de la recaptació d'impostos, mentre les grans empreses no arriben al 2% - Ara.cat

Les famílies aporten el 90% de la recaptació d'impostos, mentre les grans empreses no arriben al 2%

Una campanya d'Oxfam Intermón, "Tant tens, tant pagues?", demana un nou model fiscal: no apujar més l'IVA, eliminar escletxes legals per evadir impostos i lluita contra el frau
La política fiscal ha de ser el cor del model de cada país i en el cas de l'espanyol i el català es demostra com un instrument que afavoreix el creixement de les desigualtats. Les famílies aporten nou de cada deu euros que es recapten a l'Estat via impostos, mentre que la contribució a les arques públiques de les grans corporacions no arriba ni al 2%, segons es desprèn de l'informe "Tant tens, tant pagues?" que Oxfam Intermón ha presentat aquest dimecres.
Les famílies van aportar el 2011 (l'últim any amb dades desagregades) gairebé 50 vegades més a les arques públiques que les grans empreses a Espanya, una situació que afavoreix tenir un sistema fiscal "amb uns forats immensos", ha lamentat el director d'Oxfam a Catalunya, Francesc Mateu. "És el que explica que tot i tenir els tipus nominals més elevats de la UE, la recaptació final estigui entre les més baixes," ha afegit.
La tributació que paguen les rendes del treball (a través de l'IRPF de tots els treballadors) és el que sosté les arques públiques, mentre que les rendes del capital gaudeixen d'instruments per escapar-se d'aportar el que els pertocaria. "Com pot ser que el tipus màxim de l'IRPF sigui del 56% a Catalunya mentre el màxim que pugui tributar una gran fortuna arribi al 27%?", s'ha preguntat l'inspector d'Hisenda del sindicat Gestha Miguel Ángel Mayo.
L'Impost de Societats és una mostra dels trucs legals que permeten a les empreses (les grans sobretot) pagar molt menys del que suposadament els tocaria. El 76% de la recaptació d'aquest impost, de fet, prové de les pimes, mentre que les grans corporacions, que sobre el paper haurien de tributar un 30% acaben pagant un 3,5% de mitjana.
L'informe recull detalladament les pràctiques que les empreses fan per no pagar o pagar molt menys d'Impost de Societats: crear un endeutament fictici (ja sigui obrint una filial en algun país on es paga molt menys i així deduir aquestes despeses de la base imponible a Espanya o bé generant endeutament via internacionalització) o bé jugar amb els ingressos i despeses per generar pèrdues.
No apujar l'IVA, sí lluitar contra el frau
Mentre aquestes desigualtats persisteixin, Mateu s'ha mostrat contrari de plantejar una reforma fiscal que passi per apujar encara més l'IVA. "Apujar l'IVA encariria els aliments, el consum que fa tothom, amb el risc d'ofegar encara més la classe mitjana, castigar els pobres que ja no disposen de rendes mentre n'hi ha uns quants de més rics que segueixen sense pagar", ha dit el director d'Oxfam Intermón.
La campanya engegada a Espanya, a través d'un decàleg de propostes, coincideix amb el debat sobre la reforma fiscal que es proposa fer el govern. Oxfam Intermón rebutja que s'abaixin les cotitzacions que paguen les empreses i proposa un decàleg de mesures per afavorir que el sistema fiscal sigui més just i equitatiu, amb un objectiu redistributiu real.
La lluita contra el frau fiscal ha de ser un eix fonamental d'aquesta estratègia espanyola. Segons les dades elaborades per la Plataforma per una Fiscalitat Justa, a Catalunya el frau fiscal se situa en 16.000 milions d'euros. Només en evasió d'impostos (excloent el frau a la Seguretat Social) l'Estat deixa d'ingressar cada any més de 59.500 milions d'euros, segons l'informe d'Oxfam.
Contingut relacionat

Les famílies aporten el 90% de la recaptació d'impostos, mentre les grans empreses no arriben al 2%