Malgrat que Bankia es troba en una situació molt complicada, el Govern aposta per visualitzar una fusió. Segueix la lluita per la seu del nou gegant bancari
Tal i com va avançar Directe!cat, el govern espanyol vol tancar ràpidament el nou pla de fusions d’entitats financeres que representarà la supressió del model català de caixes d’estalvi. En les properes setmanes quedarà definit qui es queda UNNIM (Caixa Sabadell, Terrassa i Manlleu); el govern aposta pel Banc Popular però no es descarta que finalment sigui Ibercaja o KutxaBank (les caixes basques), i queda vist per sentencia l’adquisició a preu de saldo de Catalunya Caixa (Caixa Manresa i Caixa Catalunya) pel BBVA.
Amb els números a la mà i segons els experts seria una absorció, però el govern de Rajoy vol visualitzar una fusió a parts iguals. Les pressions polítiques, entre altres, de la presidenta de la Comunidad de Madrid, Esperança Aguirre, i alguns barons del Partit Popular van en aquest sentit, i sobretot no volen de cap manera que la principal entitat financera resultant quedi en mans suposadament catalanes.
Les necessitats de capital per fer front als actius tòxics deixen l’entitat de Rodrigo Rato sense possibilitats de subsistir sola, un cop vista la negativa del BBVA per adquirir Bankia, tan sols l’operació amb la Caixa permet una sortida digna a l’antiga Caixa Madrid. Pel BBVA seria una absorció, per La Caixa haurà de ser una fusió.
Segons fonts consultades pel Directe!cat, des de les torres de la diagonal porten setmanes treballant per aquesta operació. No es pot oblidar, a més, que Rato ja és un home de La Caixa (ex criteria holding) i per tant fa viable la copresidencia de la nova entitat.
On tributarà CaixaBankia?
Aquesta és una de les claus de l’operació i en aquests moments es busquen fórmules imaginatives per tal de complaure les dues parts. El pacte és possible: si poden copresidir Rato i Fainé, també poden trobar la fórmula màgica per deixar clar que la principal entitat financera de l’Estat resta en mans espanyoles.
Com és finança l’operació de CaixaBankia?
Les necessitats de capital de l’operació es situen entre els 25.000 i els 50.000 milions d’euros, ja que cal garantir les necessitats de possibles pèrdues futures de l’operació. El Govern Espanyol necessita de l’autorització del Fons Europeu per poder fer l’operació, ja que el Fons de Garantia Espanyol no és suficient, i més després de l’adquisició de la CAM pel Banc de Sabadell.
I els polítics que hi diuen?
Des de la Generalitat han donat el vistiplau sempre que es mantingui la presencia catalana en l’operació, però els fets ens acaben demostrant que en els negocis amb Espanya, Catalunya sempre hi perd. En menys d’un any, de tot el model de caixes específic de Catalunya, tan sols en quedarà un banc d’origen remot català, i no s’ha produït cap assumpció de responsabilitats polítiques per aquesta pèrdua tant greu per l’economia catalana, sobretot per la petita i mitjana empresa, autònoms i emprenedors. Caldrà estar atents a les reaccions de les forces polítiques catalanes.
Vendran l’operació com una fita històrica
Des del mateix moment que el DIrecte!cat va publicar la noticia del probable naixement de CaixaBankia han saltat les alarmes per tal de controlar que l’operació sigui beneïda com una victòria de la Caixa a Catalunya. Avui els comentaris en diferents mitjans de comunicació ja van en aquest sentit, en un intent de evitar la critica a una operació difícilment justificable. En el mig i llarg termini, el naixement de CaixaBankia representa una pèrdua total del sistema financer català i una barrera més a les expectatives sobiranistes de Catalunya. Sense un model financer mínimament propi és difícil tenir complicitats en el camí cap al dret a decidir.
La fusió de CaixaBankia és segurament una operació política d’alta volada per part d’Espanya. Ens venen les engrunes de tot un procés. Si Catalunya fos un Estat mai permetria una operació com aquesta, en tot cas ho faria de veritat, absorbint Bankia i deixant clar qui mana.
Fainé i Rato podrien copresidir CaixaBankia ! directe!cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada