Benvinguda

Benvinguts/des al meu bloc.
Sóc tianenc des dels 2 anys, amb anades i vingudes per motius de feina i personals, des del
nou segle que visc de forma definitiva al 'meu' poble.
Ara, arribada la cinquantena, he resolt comprometre'm políticament amb la independència del meu país: primer a la consulta Tiana Decideix, el desembre de 2009, i després de la creació de Solidaritat Catalana per la Independència, adherint-me i formant part del nucli del nou espai polític, especialment a nivell local i comarcal.
A partir de les eleccions municipals de 22 de maig de 2011, on la llista de Solidaritat per la Independència es va quedar a les portes d'aconseguir representació a l'Ajuntament de Tiana, vaig crear aquest bloc per anar expressant el meu parer sobre les coses que van passant al meu poble, i també sobre coses més globals de pensament social i polític, per dialogar amb tots aquells que hi vulgueu aportar coses.
Ara, abandonada la meva militància política de partit des de principis de 2013, la meva feina, com la de milers de catalans de la societat civil, es centra en entitats com el Fòrum Tiana Decideix, que alhora és la territorial tianenca de l'ANC. Aquest moviment ve de baix, i des de baix l'hem d'empènyer.

dilluns, 8 d’agost del 2011

Neix la primera cooperativa de consumidors d'energia verda

Neix la primera cooperativa de consumidors d'energia verda

Somenergia, amb gairebé 900 socis, promourà les fonts renovables | "Generarem tanta electricitat verda com la que consumeixin els socis", diuen els seus promotors

La Vanguardia en català | 07/08/2011 - 00:04h

Antonio Cerrillo

Antonio Cerrillo

Barcelona

Catalunya tindrà la primera cooperativa espanyola de producció i consum d'energia verda: Somenergia. Un dels seus objectius serà promoure exclusivament projectes d'electricitat neta (amb finançament dels socis) per vendre-la al mercat mentre que, paral·lelament, els socis tindran energia amb la garantia que procedeix d'una font renovable.

A Espanya, ara, la gran majoria de grans empreses comercialitzadores i distribuïdores d'electricitat no ofereixen als clients la possibilitat de proveir-se amb energia procedent de fonts netes. Aquest és el primer intent rellevant dels consumidors per canviar la situació actual.

La cooperativa, Somenergia, que es va formalitzar el mes de desembre passat, ja està integrada per 865 socis de tot Espanya, i aquesta xifra va en augment. L'acollida ha estat espectacular. La idea de constituir-la va sorgir de Gijsbert Huijink, un holandès establert a Catalunya (professor en aquell moment de la Universitat de Girona) que volia invertir en alguna cooperativa d'energies renovables com les que coneixia al seu país. Va començar a preguntar i indagar, i va veure que no hi havia cap iniciativa similar a Espanya. Huijink és ara vicepresident de la cooperativa, i els socis que hi participen han fet aportacions de 100 euros al capital social.

La primera missió de Somenergia és impulsar projectes en les diverses fonts de producció neta, per la qual cosa es desenvoluparan plans en el camp solar (fotovoltaica i tèrmica), eòlica, aprofitament de restes forestals (biomassa) i minihidràulica, entre d'altres. Els promotors volen centrar la seva activitat en instal·lacions de poc impacte ambiental i, per aquesta raó, el primer projecte serà la construcció d'una coberta fotovoltaica en una instal.lació industrial a Lleida, que permetria produir electricitat per a unes 40 famílies. La planta (que tindrà una potència de 100 kW) comportarà una inversió de 260.000 euros, que esperen amortitzar en nou anys i mig. També volen promoure un miniparc eòlic amb un sol aerogenerador (d'una potència de 2MW), tot i que encara no hi ha cap municipi candidat.

Eduard Quintana, un dels promotors de la cooperativa, destaca que aquest projecte neix del compromís i la inquietud de sectors socials que, "per raons ètiques i de sostenibilitat", volen consumir electricitat "però evitant l'ús del carbó i la crema de gas" per evitar l'escalfament i prevenir la generació de residus a les nuclears. "La cooperativa ens permet un model més democràtic, en el qual els usuaris són els qui prenen les decisions".

Atès l'esquema de funcionament del sistema elèctric espanyol, l'energia que generin s'haurà de vendre a la xarxa (per distribuir-la, encara que paral·lelament Somenergia ha contret el compromís que els kilowatts hora que consumeixin els seus socis seran verds. Ara, tot productor d'energia neta, ja sigui d'una gran empresa elèctrica o d'uns petits promotors particulars, l'ha de vendre a la xarxa, ja que l'autoconsum és il·legal (encara que el Govern havia promès vagament autoritzar-lo en el futur i donar la possibilitat de vendre'n l'excedent).

Davant aquestes barreres, la intenció de Somenergia és que "es generi tanta electricitat verda com la que consumeixin els socis", afirma Quintana. Per això, a més a més, la cooperativa, actuarà directament com a empresa comercialitzadora d'electricitat (una cosa que ja és possible) i serà la que facturarà el subministrament a les llars dels socis-clients en substitució de la companyia elèctrica tradicional. Així, adquirirà l'electricitat al mercat (subhasta a la Xarxa Elèctrica) i podrà obtenir el certificat que garanteixi que és d'origen renovable, un segell que concedeix la Comissió Nacional de l'Energia. Quintana subratlla que es tracta d'una iniciativa sense ànim de lucre i que a partir de la tardor que ve els socis faran aportacions a la borsaúnica global o en projectes concrets.

Els promotors afirmen que els plans que tenen són viables malgrat les importants retallades que ha imposat el Governen les primes (retribució) que perceben els productors del kilowatt verd. "Experiències similars s'han posat en marxa amb molt d'èxit a Bèlgica, a través d'Ecopower, o amb Enercop a França, on funcionen des de fa anys", afegeix Quintana. La seva capacitat d'inversió és d'un milió d'euros.


Neix la primera cooperativa de consumidors d'energia verda