Benvinguda

Benvinguts/des al meu bloc.
Sóc tianenc des dels 2 anys, amb anades i vingudes per motius de feina i personals, des del
nou segle que visc de forma definitiva al 'meu' poble.
Ara, arribada la cinquantena, he resolt comprometre'm políticament amb la independència del meu país: primer a la consulta Tiana Decideix, el desembre de 2009, i després de la creació de Solidaritat Catalana per la Independència, adherint-me i formant part del nucli del nou espai polític, especialment a nivell local i comarcal.
A partir de les eleccions municipals de 22 de maig de 2011, on la llista de Solidaritat per la Independència es va quedar a les portes d'aconseguir representació a l'Ajuntament de Tiana, vaig crear aquest bloc per anar expressant el meu parer sobre les coses que van passant al meu poble, i també sobre coses més globals de pensament social i polític, per dialogar amb tots aquells que hi vulgueu aportar coses.
Ara, abandonada la meva militància política de partit des de principis de 2013, la meva feina, com la de milers de catalans de la societat civil, es centra en entitats com el Fòrum Tiana Decideix, que alhora és la territorial tianenca de l'ANC. Aquest moviment ve de baix, i des de baix l'hem d'empènyer.

dimecres, 18 de gener del 2012

La premsa estrangera diu la veritat sobre el passat de Fraga ! directe!cat

'The Guardian', la 'BBC' i el 'The New York Times' ressalten el paper de Fraga com a ministre de Franco i peça clau durant el franquisme, mentre la premsa d’aquí es mostra tèbia


Sembla que la premsa internacional sigui més conscient del que representava la figura de Manuel Fraga que no pas la premsa catalana i espanyola. Mentre les nostres publicacions feien titulars que es mostraven molt moderats en parlar del passat franquista de Fraga i ressaltaven la seva suposada importància en la construcció de la democràcia, la premsa anglòfona parlava ben clar. El The Guardian, la BBC i el The New York Times titulaven ben clarament la mort de l’últim ministre de Franco. El The Guardian deia: 'Manuel Fraga, l’últim ministre de l’època de Franco a Espanya, mor als 89 anys' ('Manuel Fraga, last minister from Spain's Franco era, dies aged 89'). Per la seva banda, el The New York Times també ho deixava clar: 'Manuel Fraga Iribarne, ajudant de Franco i de la força política espanyola, mor als 89' ('Manuel Fraga Iribarne, Aide of Franco and Spain Political Force, Dies at 89'). Finalment, la BBC titulava: 'Fraga, polític de l’època de Franco a Espanya, mor a l’edat de 89 anys' ('Spain Franco-era politician Fraga dies, aged 89').


Això s’enfronta al recull de reaccions i lloances que publicaven els diaris d’aquí i a les poques crítiques que es van dur a terme als grans mitjans. Només el diari ARA destacava la poca crítica al passat franquista del gallec i repassava en 7 frases del mateix Fraga les seves opinions sobre política. Pel que fa als altres diaris, la majoria es van limitar a reproduir les paraules de molts dirigents i membres de la classe política que es van desfer en elogis cap a l’últim ministre de Franco. Fins i tot, La Vanguardia publica avui un editorial que repassa 'El llegat de Fraga', obviant tot el seu passat d’abans de la transició i admirant el seu paper com a 'protagonista' de la democràcia.

Malgrat la poca presència de Fraga a la premsa internacional, The Guardian, la BBC i el The new York Times van deixar clara la veritat sobre Fraga. La BBC comença la notícia destacant que ha mort 'l’últim polític supervivent de l’època de Franco a Espanya a casa seva a Madrid'. El The New York Times posava en èmfasi la col·laboració del gallec amb la dictadura franquista.

Però qui més va ressaltar la realitat va ser el The Guardian. Al segon paràgraf de la notícia el periodista anglès autor de la notícia escrivia: 'L’habilitat de Fraga per prosperar tant a la dictadura com a la democràcia el van mantenir a la llum pública durant mig segle. Recentment, s’havia retirat del càrrec de senador als 89 anys, però mai va perdre la seva llengua viperina ni les seves maneres bel·ligerants i, de vegades, autoritàries'. I seguia destacant: '“L’homosexualitat és una anomalia” va ser una de les seves contribucions més recents en el sí del debat sobre el matrimoni homosexual'.

Així doncs, poca presència internacional, però una presència contundent. Més que no pas a la premsa espanyola i gran part de la catalana.

La premsa estrangera diu la veritat sobre el passat de Fraga ! directe!cat