Benvinguda

Benvinguts/des al meu bloc.
Sóc tianenc des dels 2 anys, amb anades i vingudes per motius de feina i personals, des del
nou segle que visc de forma definitiva al 'meu' poble.
Ara, arribada la cinquantena, he resolt comprometre'm políticament amb la independència del meu país: primer a la consulta Tiana Decideix, el desembre de 2009, i després de la creació de Solidaritat Catalana per la Independència, adherint-me i formant part del nucli del nou espai polític, especialment a nivell local i comarcal.
A partir de les eleccions municipals de 22 de maig de 2011, on la llista de Solidaritat per la Independència es va quedar a les portes d'aconseguir representació a l'Ajuntament de Tiana, vaig crear aquest bloc per anar expressant el meu parer sobre les coses que van passant al meu poble, i també sobre coses més globals de pensament social i polític, per dialogar amb tots aquells que hi vulgueu aportar coses.
Ara, abandonada la meva militància política de partit des de principis de 2013, la meva feina, com la de milers de catalans de la societat civil, es centra en entitats com el Fòrum Tiana Decideix, que alhora és la territorial tianenca de l'ANC. Aquest moviment ve de baix, i des de baix l'hem d'empènyer.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Benet i Jornet decideix no estrenar més ni al Lliure ni al TNC

Teatral.net

Publicat per M. PASCUAL/ J. BORDES (El Punt Avui) 25/10/2011

"He pres la decisió, que no va contra ningú sinó a favor del teatre català, de comprometre'm a no acceptar, en el cas que a algú li passés pel cap, fer cap obra mai més ni al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ni al Teatre Lliure." Amb aquestes paraules, dites al llarg d'una entrevista que pròximament es publicarà a Presència, Josep Maria Benet i Jornet ha anunciat que no tornarà a estrenar, ja siguin obres antigues o inèdites, en aquests dos teatres.

El dramaturg afirma que se sent molt afortunat i agraït a aquestes dues institucions i es mostra satisfet dels muntatges que s'hi han fet d'obres seves, però creu que se n'hi han fet massa i no se n'hi ha de fer més, que és l'hora de donar pas a molts autors que formen part de "la boníssima dramatúrgia d'aquest país" i que no han pogut treballar mai en aquests teatres. "Penso que són ells els que hi han d'estrenar i no pas jo", afirma. I reivindica també que es faci teatre clàssic català, del qual diu que s'ha de parlar "amb tota la tranquil·litat del món i sense vergonya".

L'anunci de Benet i Jornet coincideix amb la "vergonya" que deia que sentia, fa uns dies, quan el TNC va recuperar aquest mes d'octubre Una vella, coneguda olor (fins al 27 de novembre a la Sala Petita). Lamentava que hi hagués algú que pogués dir que la seva carrera tapava la d'altres dramaturgs. Si els joves autors el consideren com el seu pare teatral, ell admet que és el seu "iaio", tot i aclarir que vol continuar escrivint i estrenant.

L'autor, després de la desil·lusió que el seu darrer gran treball no hagués tingut una bona rebuda, Salamandra (TNC, 2005), va decidir enfrontar-se a dramatúrgies de dos actors, de menys embalum. La primera, Soterrani, la va presentar com a primera opció a la Sala Beckett. El director de l'alternativa, Toni Casares, ja li va agrair llavors la confiança. Més encara quan la peça va esdevenir un dels muntatges de més recorregut en les alternatives, quant a ocupació i també quant a gires.

Després d'un monòleg de dos homes, Benet i Jornet va voler encara el de dues dones (Dues dones que ballen). La peça, que havia d'entrar a l'Espai Lliure, finalment va servir per estrenar la remodelació de sala de Gràcia. Encara ara la peça està de gira (el 4 de novembre, per exemple, hi ha funció a Sant Cugat). La tercera part, sense data ni lloc d'estrena, és la confrontació d'un home i una dona a escena: Com dir-ho. Al març, Benet i Jornet va fer entrega del seu arxiu, en què es recullen cinquanta anys de teatre, a la Biblioteca de Catalunya.
Continuarà escrivint

Benet i Jornet, però, no deixarà d'escriure teatre. Afirma que és conscient que el tipus de teatre que fa no interessa a la indústria privada: "Em faig càrrec que hi té tot el dret." Per tant, espera poder estrenar obres de petit format en espais com ara la Beckett i altres teatres alternatius. "Penso que tindré possibilitats que m'agafin les obres i amb això ja estic content."


Teatralnet Notícies: Benet i Jornet decideix no estrenar més ni al Lliure ni al TNC